Organizace POHODA – společnost pro normální život lidí s postižením, z.ú., chce tímto prohlášením reagovat na příspěvek exposlance Jaroslava Škárky, který zveřejnil na sociálních sítích a o kterém psala média.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/exposlanec-jaroslav-skarka-nedonosene-deti-hendikep-urazky-zbavme-se-jich.A201102_182331_domaci_chtl

Nedonošené děti jsou zrůdy, zbavme se jich, tvrdí exposlanec Věcí veřejných – iDNES.cz Bývalý poslanec Jaroslav Škárka, který v letech 2005 až 2009 předsedal straně Věci veřejné, označil v příspěvku na sociálních sítích předčasně narozené děti za zrůdy, kterých je potřeba se zbavit. Proti jeho vyjádření se už razantně ohradila organizace rodičů nedonošených dětí. Příspěvkem se budou zabývat také policisté. www.idnes.cz

Jaroslav Škárka vyzýval ke zbavení se „zbytečných“ lidí, kam zahrnul nedonošené děti, lidi s mentálním postižením, ale i další skupiny obyvatel. Na podporu nedonošených dětí i organizace, která jim pomáhá, se vzápětí ozvala řada lidí. Cítíme ale, že je potřeba hlasitě se ohradit také vůči výrokům a urážlivým označením směřovaným lidem s mentálním postižením.

 Naše organizace dlouhodobě podporuje lidi s mentálním postižením v tom, aby se v co největší míře zapojili do společnosti a aby žili co nejsamostatnější a uspokojivý život podle svých představ. Kromě jiného se snažíme, aby jim nebyla upírána jejich práva, aby se k nim lidé z většinové společnosti chovali s respektem. Exposlanec Škárka svým vyjádřením lidem s postižením upírá právo na život ve společnosti, dokonce jim upírá status člověka. Užívá urážlivá označení a srovnání. Překračuje meze slušnosti, podněcuje k diskriminaci a nesnášenlivosti vůči skupinám obyvatel. Posuzuje míru zbytečnosti nebo nezbytnosti skupin lidí a jednotlivců, nabádá k tomu, aby se těchto, pro něho zbytečných, lidí společnost zbavila.

 My, lidé z POHODY, chceme vyjádřit ostrý nesouhlas s těmito vyjádřeními, označeními a útoky na lidi s mentálním postižením a jiným znevýhodněním ve veřejném prostoru. Cítíme potřebu vyjádřit těmto lidem podporu. Chceme zdůraznit, že jejich práva jsou dána českým i mezinárodním právem. My jsme se zavázali tato práva dodržovat a jejich dodržování hlídat. 

Doporučujeme podívat se i na vyjádření Milana Šveřepy, ředitele Inclusion Europe, které nadete na jeho blogu.

Categories: Aktuality