Ondřej je jedním z našich nejaktivnějších dobrovolníků, který se zapojuje do opravdu široké škály činností – od trávení času s klienty až po výpomoc na nejrůznějších akcí POHODY. A vy máte nyní možnost přečíst si jeho reportáž z minulého víkendu, který strávil dobrovolnickou prací pro POHODU. Pokud během čtení získáte pocit, že by vás něco podobného taky bavilo, stačí udělat první krok a napsat na mail dobrovolnictvi@pohoda-help.cz – naše báječná Pohodová parta vás přivítá s otevřenou náručí!

Dne 6.9. jsem byl u klienta POHODY, Ondřeje N. Jeho maminka mě informovala o Ondřejově aktuální situaci – byl unavenější, ale po mém příchodu se probral a ukazoval směrem na OC Bořislavku. Též mi vysvětlila, jak funguje jejich nový kazetový přehrávač, ve starém byla zaseknutá kazeta. Dohodl jsem se s paní N., že bych se s Ondřejem prošel a oba by si mezitím zařídila, co potřebuje. Na počátku aktivity jsem s Ondřejem byl chvíli doma, Ondřej ukazoval na nový kazetový přehrávač a chtěl abych mu pustil hudbu. Dohodli jsme se, že bych hudbu pustil až se vrátíme z OC Bořislavka.

Venku byl Ondřej všímavý a aktivní a též dělal své oblíbené žertíky. Vzhledem k horkému počasí jsem se rozhodl vzít Ondřeje na kratší procházku, prošli jsme se po okolí OC Bořislavka, navštívili eskalátory, prádelnu a venkovní části OC Bořislavka. Poté jsme se vrátili domů, zde jsem Ondřejovi pustil jeho oblíbenou kazetu, též si hrál s provázky. Přitom se mi podařilo vyndat ze starého kazetového přehrávače zaseknutou kazetu a zjistil jsem, že přehrávač fungoval. Poté se vrátila jeho maminka. Informoval jsem ji o tom, co jsme dělali i o fungujícím starém kazetovém přehrávači. Měla radost, že dnešní aktivita dobře dopadla a že přehrávač stále funguje.

Dne 7.9. jsem se pomáhal na Festivalu Braník Sobě, kolem 9 hodiny jsme sestavili a připravili stánek. Zpočátku chodilo méně lidí, jak se však čas blížil k odpoledni, lidí začalo přibývat. Někteří kolem našeho stánku jen prošli, jiní se i zajímali a též i něco koupili, oblíbeným produktem byla mýdla. Více lidí přilákalo, když se rozběhl náš stánek s mýdlovou dílnou, který zaujal spoustu dětských i dospělých návštěvníků. Festival byl pěkný a velmi se mi líbil.

Dne 8.9. jsem byl s panem Zdeňkem. Měl radost, že mě vidí. Dal jsem Zdeňkovi bílý kámen vylovený z moře. Měl z něj radost. Zděněk měl s sebou 100 Kč.  Když jsme vyrazili, tak jsem se ptal Zdeňka kvůli horkému počasí, jak bychom dnešní společnou aktivitu realizovali. Zdeňka napadlo navštívit naši oblíbenou kavárnu na Karlově náměstí.  

Po celou dobu naší aktivity jsme si se Zdeňkem povídali. Zdeňkovými tématy byly: oslava narozenin a vzpomínky na oslavu 70. narozenin, vzpomínky na asistentku Alici, a dovolená klientů POHODY, kterou absolvoval v červnu. Ve Svatováclavské kavárně jsme si dali kávu. Ke konci jsme se domluvili na naší další společné aktivitě. Dal jsem Zdeňkovi na výběr ze tří možností: Výlet do Divoké Šárky, Návštěva OC Bořislavky a výstavy My a ti druzí, Návštěvu Muzea Bedřicha Smetany a jeho výstavy o obnovených krásách divadelních kostýmů ze Smetanových oper. Zdeněk si vybral druhou možnost se slovy „Tam bych se rád podíval.“ Poté jsem Zdeňka doprovodil zpět do chráněného bydlení.